Zastava Bosne i Hercegovine

PREPORUKA ZA OBRAČUN POPUSTA NA ZADUŽENJE ZA ELEKTRIČNU ENERGIJU DOMAĆINSTVIMA: Martovski računi su za sada poslednji na koje su domaćinstva ostvarila pravo na jeftinije kilovate


Zaključno s martovskim računima za struju, koji su proteklih dana ubačeni u poštanske sandučiće, istekao je rok za popuste koji su prema uredbi Vlade Srbije važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine. Tim paketom mera dodatno je bila stimulisana racionalna potrošnja električne energije, a popusti su bili uvećani u odnosu na prošlu godinu.

Ukoliko vlada proceni da bi ovi popusti trebalo da važe i od narednog oktobra, odluka će biti na vreme doneta. Inače, u proteklih šest meseci pravo na popuste imala su domaćinstva koja su smanjila potrošnju električne energije za pet do 15 odsto u odnosu na isti mesec u prethodne dve godine u kom je ostvarena veća potrošnja, i doneli su popust od 20 odsto. Za uštedu električne energije od 15 do 20 odsto umanjenje je bilo 25 odsto, a za uštedu od 20 do 25 odsto obračunavao se popust od 30 odsto. Za domaćinstva koja su smanjila potrošnju struje za 25 do 30 odsto obračunavao se popust od 35 odsto, dok je najveći popust od 40 odsto bio za domaćinstva koja su smanjila potrošnju za više od 30 odsto u odnosu na isti mesec u prethodne dve godine.

Na osnovu preporuke vlade EPS je domaćinstvima obračunavao i popust od pet odsto kada su učešće niže tarife u mesečnom obračunu uvećali za najmanje pet odsto u odnosu na isti mesec 2022. godine. Popust se obračunavao na zaduženje za električnu energiju umanjenu za stavke obračunska snaga i trošak garantovanog snabdevača.

Kada je reč o popustima koje ostvaruju energetski ugroženi kupci za njih ove povlastice nastavljaju da važe, jedino su istekle za penzionere.

Da su domaćinstva u Srbiji štedela struju potvrđuju i poslednji raspoloživi podaci iz februara ove godine kada je popust za racionalnu potrošnju struje u odnosu na februar u prethodne dve godine ostvarilo je 1,6 miliona domaćinstava, odnosno 49,4 odsto njih smanjilo je potrošnju električne energije za više od pet odsto.

Najveći popust od 40 odsto na računima ostvarilo je 22 odsto domaćinstava. Popust od 20 odsto dobilo je 12 procenata, dok je umanjenje računa od 25 odsto ostvarilo skoro šest procenata domaćinstava. Za isti taj broj domaćinstava obračunat je i popust od 30 odsto. Dodatni popust od pet procenata za kupce koji su učešće niže tarife u mesečnom obračunu uvećali za najmanje pet odsto ostvarila su 425.534 domaćinstva, odnosno 13 odsto.

Najveće uštede električne energije postignute su u Beogradu, Nišu, Požarevcu, Kragujevcu, Subotici, Somboru, Sremskoj Mitrovici.

Inače, tokom prethodne godine struja je poskupela u tri navrata, kao i gas. Prema proračunima, od 1. novembra 2023, prosečna cena električne energije za domaćinstva u Srbiji je skočila za osam odsto, dok je cena gasa porasla za deset procenata. To znači da je prosečni mesečni trošak za gas povećan za više od 1.200 dinara, a za struju za oko 1.500 dinara.

Prvo poskupljenje bilo je 1. januara 2023. godine kada je cena električne energije za domaćinstva povećana za osam odsto. U 2023. godini cena kilovat-sata struje za individualne potrošače u Srbiji je ukupno povećana za čak 24 procenta. Kako se saznaje, EPS je svaki mesec odobravao okvirno popuste od oko milijardu i po dinara puta šest meseci.

Prema najnovijim podacima za mart 2024. godine, od ukupnog broja 3.366.095 domaćinstava popust za racionalnu potrošnju električne energije u odnosu na mart 2022-2023. ostvarilo je 1.816.889 domaćinstava, odnosno 53,98 odsto njih ostvarilo je smanjenje u martu ove godine veće od pet odsto u odnosu na potrošnju u martu 2022-2023.

I to 20 odsto popusta - 12,44 odsto domaćinstava, 25 procenata popusta ostvario je 6,23 odsto potrošača, 30 odsto popusta ostvarilo je 5,64, pravo na popust od 35 odsto ima 4,95 domaćinstava, dok 24,72 odsto domaćinstva ima pravo na popust od 40 procenata.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Politika, Jasna Petrović-Stojanović, 23.04.2024.
Naslov: Redakcija